In dit artikel gaan we in op coreboot, een opensourcefirmwareproject dat gebruikt kan worden in plaats van bios of UEFI. We spreken met Ron Minnich, die het coreboot-project in 1999 startte. Hij vertelt onder meer over de interessante en bewogen geschiedenis van coreboot, dat door de jaren heen op flinke weerstand van chipsetmakers stuitte en bijna sneuvelde voordat het in 2011 werd 'gered' door Google en zijn ChromeOS-apparaten.
Het aanzetten van je computer is best simpel: je drukt op de aan-uitknop en de rest gaat vanzelf. Achter de schermen komt daar echter aanzienlijk meer bij kijken. Wanneer de pc wordt opgestart, is deze allesbehalve functioneel. De verschillende componenten van je systeem zijn in het begin van het opstartproces niet in staat om taken uit te voeren of met elkaar te communiceren. Firmware moet dat zooitje ongeregeld temmen tot een werkend systeem.
Bekende firmwarevoorbeelden zijn bios en UEFI, waar je als tweaker misschien wel eens in hebt rondgesnuffeld om je systeem te overklokken of XMP in te schakelen. Bij het opstarten initialiseren de UEFI en bios je componenten, zodat ze aan de slag kunnen, en laden vervolgens een besturingssysteem, zodat je je pc daadwerkelijk kunt gebruiken.
De manier waarop dat gebeurt, is vrij vaag. UEFI- en bios-firmwares zijn namelijk closed source, waardoor het onmogelijk is om te kijken wat er exact onder de motorkap gebeurt wanneer je pc wordt opgestart. De meeste gebruikers zullen hoe dan ook geen behoefte hebben om hun firmwarecode te bekijken, maar het heeft wel gevolgen voor de security: je moet er blind op vertrouwen dat de code die je draait veilig is, zonder dat dat gecontroleerd kan worden door derde partijen. Mede daarom zijn er in de loop der jaren verschillende opensourcefirmwareprojecten opgestart.
Een goed voorbeeld daarvan is coreboot, een platform dat sinds 1999 bestaat en is bedoeld als vervanger voor gesloten firmware. Coreboot is een opensourceproject en kan daardoor grotendeels door derde partijen gecontroleerd worden op achterdeurtjes en beveiligingslekken. Volgens de ontwikkelaars moet het ook andere voordelen met zich meebrengen. Net als bios en UEFI initialiseert coreboot de hardware nadat je de aan-uitknop van een systeem heb ingedrukt, waarna een besturingssysteem ingeladen kan worden. Coreboot voert echter zo min mogelijk stappen uit en geeft de controle daarna door aan het besturingssysteem, wat de opstartsnelheden flink zou verkorten.
Misschien heb je nog nooit van coreboot gehoord, maar het zit in een hoop apparaten. Coreboot draait niet op ieder moederbord of platform, maar is onder meer te vinden in alle Chromebooks en andere ChromeOS-apparaten en wordt daarmee vrij grootschalig ingezet. Ook bepaalde laptops, veelal met Linux, en embedded apparaten, zoals bepaalde Netgate-routers van pfSense, maken gebruik van coreboot.
Het verhaal achter coreboot is bewogen en kent veel ups en downs. Het project deed het goed tussen 1999 en 2004, maar ondervond ook pushback vanuit de x86-wereld en door chipsetmakers. Coreboot sneuvelde door de jaren heen meermaals bijna, maar werd uiteindelijk nieuw leven ingeblazen toen Google besloot het te gebruiken voor zijn Chromebooks en andere ChromeOS-apparaten. Tweakers sprak met de man achter coreboot, Ron Minnich, over de geschiedenis van dit firmwareproject.
Bannerfoto: fotograzia / Flavio Coelho / Getty Images
De opstartsnelheid van een coreboot-systeem naast een UEFI-pc
Author: Joy Taylor
Last Updated: 1704669363
Views: 1901
Rating: 3.6 / 5 (36 voted)
Reviews: 94% of readers found this page helpful
Name: Joy Taylor
Birthday: 1980-11-02
Address: 6747 Williams Meadows Apt. 907, Lisafurt, WA 58121
Phone: +4010951809633245
Job: Article Writer
Hobby: Badminton, Skateboarding, Wine Tasting, Cross-Stitching, Soccer, Beekeeping, Fencing
Introduction: My name is Joy Taylor, I am a persistent, important, Colorful, treasured, Determined, spirited, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.